2 augusti 2020
15:00

IF Tunabro U

Referat: Sundborns GoIF A - IF Tunabro U

Tung förlust i premiären efter svårigheter att få igång spelet samt individuella misstag

Det blev en tuff seriepremiär hemma på Sundens IP mot IF Tunabro U. SGoIF inledde matchen piggt och stressade bortalaget till en del misstag, vilket skapade flertalet bra chanser men laget var väldigt oebslutsamt i avslutningslägena. Tunabro fick även de en del chanser efter att ha runnit igenom hemmalagets försvar alldeles för enkelt, dock var även gästernas avslut tämligen ofarliga. SGoIF började dock få momentum i matchen efter ca halvtimmen spelad, och kort därpå får laget även utdelning då centrala mittfältaren Filip Laudons fina djupledsboll når fram till den raskt löpande forwarden Emil Söderberg som kommer fri med målvakten till höger i straffområdet och placerar in en vrist vid bortre stolproten. 1-0. Resterande del av halvleken känns kontrollerad från SGoIF:s sida.

Hemmalaget gör ingen bländande första halvlek men är stundtals bra, i synnerhet när de spelar enkelt och låter bollen spelas på få tillslag. Ledningen är välförtjänt och det är alltid positivt att ta med en ledning in i paus även om spelet inte stämmer till fullo. I paus upplevs det dock bli för mycket fokus på det negativa varpå det känns som att ett ängsligt hemmalag kliver ut på planen till andra halvlek. Den stabile mittbacken Martin Bergenholtz fick kliva av i paus efter känningar i ljumsken, en position ett lag helst inte vill röra under match.

Bara några minuter efter paus bjuder Sundborn på ett friläge till Tunabros vindsnabba forward som inte gör nåt misstag mot Nabi Husseini i hemmalaget. Och bara 2 minuter senare sker ytterligare slarv i hemmaförsvaret och samma spelare kommer förbi backlinjen och sätter dit 1-2 efter en tillstrasslad situation. Tungt för SGoIF som helt plötsligt tappade allt på bara några minuter. Som om inte det var nog kunde samme bortaforward sätta dit 1-3 på ytterligare ett friläge bara 10 minuter senare, ånyo efter hemmaslarv. Och bara minuten senare vinner Tunabro en frispark 10 meter in på SGoIF:s planhalva som slås snabbt och går förbi en ouppmärksamn Husseini målet och dippar ner alldeles under ribban. 4 insläppta mål inom loppet av 17 minuter, vilket så klart är totalt underkänt. SGoIF spelade ängsligt och bjöd på felpass och ofokuserade aktioner på löpande band.

Ett visst hopp tändes för Sundborn när lagets kanske bäste spelare för dagen, Emil Söderberg, kommer runt på högerkanten och slår ett hårt inspel in i boxen som den centralt störtande forwarden Marcus Damberg stöter in på volley från nära håll. Ytterligare ett fint mål från SGoIF! Först då vaknar laget till på riktigt och radar upp chanser efter chanser till reducering, men det är en otrolig ineffektivitet i avsluten. Med 10 minuter kvar kommer det absolut bästa läget när ånyo Emil Söderberg serverar centrala mittfältaren August Strömer framför mål som har mer eller mindre öppet nät, men målvakten hinner kasta sig framför och får bollen i bakhuvudet (!) och styr den någon decimeter ovanför ribban. Istället kan Tunabro kort därpå punktera matchen efter ytterligare slarv i SGoIF:s defensiv. Slutresultatet skrivs till 2-5 efter en hyfsad första halvlek men rent defensivt en katastrofal andra halvlek.

Slutresultat kan ses som rättvist, även om det mer känns som att SGoIF förtjänar att förlora efter allt slarv än vad Tunabro förtjänar att vinna. Bortalaget bjuds på 3 enkla poäng, men det är bara att knyta näven för SGoIF och repa mod till torsdagens bortamatch mot ett annat GoIF, nämligen Gustafs GoIF (kl 18:30 på Morbyvallen).